• به فروشگاه رویال برق خوش آمدید
  • شماره تماس : 09205515253

آخرین مطالب

  • الزامات انتخاب و نصب سرج ارستر SPD
    (7 نظر)
    الزامات انتخاب و نصب سرج ارستر SPD

    1402/12/27

  • کنترل اضافه ولتاژهای گذرا توسط spd
    (4 نظر)
    کنترل اضافه ولتاژهای گذرا توسط spd

    1402/12/26

  • انواع سرج ارستر (SPD)
    (10 نظر)
    انواع سرج ارستر (SPD)

    1402/12/08

  • مشکلات ناشی از صاعقه و سوییچینگ
    (11 نظر)
    مشکلات ناشی از صاعقه و سوییچینگ

    1402/11/24

(7 نظر - 593 بازدید)
1402/12/27

الزامات انتخاب و نصب سرج ارستر SPD

اتصالات سرج ارستر SPD

مطابق با دستور العمل گروه تخصصی برق شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان مبنی بر انتخاب، بکارگیری و نصب برقگیر حفاظتی در ساختمان، الزامات انتخاب سرج ارستر بر اساس موارد زیر تعیین می گردد: 1-اتصالات SPD حفاظت در برابر اضافه ولتاژهای گذرا در مد مشترک بین هادیهای برقدار و (PE) و مد تفاضلی (بین هادیهای برقدار) انجام می شود. بر این اساس دو نوع اتصال کلی CT1 و CT2 برای نصب SPD ها رایج است. اتصال نوع ۱ یا CT1 در این اتصال چیدمان SPD ها حفاظت بین هادی های برقدار فاز و نول و هادی PE را فراهم می کند. پیکر بندی 0+4 در سیستم سه فاز اتصال CT1 در مرحله اول حفاظت مد مشترک را انجام میدهد و اگر حفاظت مد تفاضلی ضروری باشد نیاز به نصب SPD های اضافی بین هادیهای برقدار میباشد (فازونول) اگر چه عموماً حفاظت بین فازها (فاز به فاز) اجرا نمی شود.
اتصال نوع ۲ یا CT2 در این اتصال چیدمان SPD ها حفاظت بین هادیهای فاز و نول و نیز بین نول و PE را فراهم می کند (پیکربندی 1+3 در سیستم سه فاز با نول) اتصال CT2 ترکیبی از حفاظت مد مشترک و مد تفاضلی را تامین می کند.

در سیستم TN-S یا TN-C-S ممکن است در شرایط زیر SPD بین نول و PE ( در اتصال (CT2 ، CT1) )حذف شود:

فاصله بین SPD و محل جدایی N و PE کمتر از ۵۰ سانتیمتر باشد

محل جدایی PE و N و برقگیر حفاظتی در یک تابلو باشند.

انتخاب SPD بر اساس سطح حفاظت ولتاژ (UP)

2-انتخاب SPD

2-1 انتخاب SPD بر اساس سطح حفاظت ولتاژ (UP)

سطح حفاظت ولتاژ SPD باید با توجه به توانایی ایستادگی در برابر ولتاژ ایمپالسی رده II انتخاب شود (در واقع در تاسیسات فشار ضعیف با سطح ولتاژ ۴۰۰٫۲۳۰ ولت سطح حفاظت ولتاژ SPD نباید از 2.5KV تجاوز کند) و در ضمن در هیچ موردی از ولتاژ ایمپالسی نامی تجهیز مورد حفاظت (Uw) بیشتر نباشد.

مهمترین خصیصه در انتخاب SPD کارایی آن در کاهش ولتاژ گذرا ( سطح حفاظت ولتاژ Up) است. توصیه می شود. سطح حفاظت ولتاژ SPD از ۸۰% ولتاژ ایمپالسی نامی تجهیز تجاوز نکند ولیکن نباید در هیچ حالتی از Uw بیشتر باشد (البته نباید از توانایی ایستادگی ولتاژ ایمپالسی رده II نیز بیشتر باشد). چنانچه سطح حفاظت ولتاژ مورد نیاز را نتوان توسط یک SPD تامین نمود لازم است مجموعه ای از SPD های هماهنگ شده بکار رود.

نکته: در مواردی که عملکرد مداوم و پیوسته تجهیز حیاتی باشد ( مثلاً تجهیزات بیمارستانی لازم است Up مربوط به SPD از ولتاژ ایمنی ایمپالسی نامی تجهیز کمتر باشد. سطح ولتاژ ایمنی ایمپالسی تجهیز از ولتاژ ایمپالسی نامی تجهیز کمتر است و لذا رعایت این نکته منجر به انتخاب SPD با سطح حفاظت ولتاژ کمتر می گردد.

انتخاب SPD بر اساس ولتاژ عملکرد دائم (U)

2-2انتخاب SPD بر اساس ولتاژ عملکرد دائم (U)

در تاسیسات فشار ضعیف حداکثر ولتاژ عملکرد دائم (U) یک SPD باید برابر با بیشتر از الزامات جدول ۱ باشد. در عمل ولتاژ عملکرد دائم (U) باید حداقل ۱۱۰درصد ولتاژ نامی تغذیه باشد. برای مثال در سطح ولتاژ ۴۰۰٫۲۳۰ ولت این مقدار حداقل در سیستم TT و TN برای SPD های نصب شده بین فاز و شینه حفاظتی برابر ۲۵۳ ولت و در سیستم IT برابر با ۴۴۰ ولت است.

جدول 1- حداقل مقدار ولتاژ عملکرد دایم SPD در انواع سیستم های نیرو

انتخاب SPD بر اساس جریان تخلیه نامی (In) و یا جریان تخلیه ایمپالسی (Iimp)

۳-۲ انتخاب SPD بر اساس جریان تخلیه نامی (In) و یا جریان تخلیه ایمپالسی (Iimp)

انتخاب SPD بر این اساس تحت تاثیر نوع اتصال (CT) و نوع سیستم نیرو است. حداقل Iimp برای SPD نصب شده در نقطه شروع تاسیسات (spd نوع ۱) مطابق جدول ۲ می باشد و در انتخاب حداقل In برای SPD نوع ۲ مقادیر جدول 3 رعایت می شود.

جدول ۲- حداقل مقادیر Iimp برای SPD نوع ۱ برای ساختمان مجهز به سیستم حفاظت صاعقه
جدول 3- حداقل مقادیر In برای SPD نوع 2

انتخاب SPD بر اساس جریان اتصال کوتاه مورد انتظار (Isccr) و قطع جریان پیرو (Ifi)

4-2 انتخاب SPD بر اساس جریان اتصال کوتاه مورد انتظار (Isccr) و قطع جریان پیرو (Ifi)

حد مجاز جریان اتصال کوتاه یک SPD (Isccr) نباید از حداکثر جریان اتصال کوتاه مورد انتظار در نقطه نصب SPD کمتر باشد (شکل 3)

شکل 3- نحوه اتصال SPD

برای SPD نصب شده بین نول و PE در هر دو سیستم TN و IT مقدار حد مجاز قطع جریان پیرو (In) باید برابر یا بزرگتر از 100آمپر باشد. در سیستم IT این مقدار باید برابر با مقدار SPD های نصب شده بین فاز و نول باشد( این موضوع مربوط به SPD های نوع کلید زنی ولتاژ مانند اسپارک گپ است.) در ارتباط با Ifi که مشخصه اسپارک گپ یا GDT است مقدار آن باید برابر یا بزرگتر از جریان اتصال کوتاه مورد انتظار در آن نقطه از تاسیسات باشد.

انتخاب SPD بر اساس حد اضافه ولتاژ موقت (Ut)

5-2 انتخاب SPD بر اساس حد اضافه ولتاژ موقت (Ut)

اضافه ولتاژهای موقت معمولاً بین ۰٫۲ ثانیه تا ۵ ثانیه بطول می انجامند میدانیم SPD ها جهت حفاظت تاسیسات در برابر اضافه ولتاژهای موقت نصب نمی شوند و ممکن است در برابر آنها مقاومت و توانایی تحمل داشته یا نداشته باشند. حد اضافه ولتاژ موقت برقگیر حفاظتی (Ut) باید برابر یا بزرگتر از اضافه ولتاژ موقت (TOV) که انتظار می رود در تاسیسات اتفاق بیفتد باشد.

Ut در واقع ولتاژ تست اعمال شده به SPD در زمان مشخص tT جهت شبیه سازی تنش ها در شرایط وقوع اضافه ولتاژهای موقت (TOV) در سیستم است. اضافه ولتاژهای موقت ممکن است به دلیل وقوع خطا در شبکه فشار ضعیف یا در شبکه فشار متوسط باشند.اضافه ولتاژهای موقت دارای دو مشخصه اصلی دامنه و مدت زمان هستند که مدت زمان اضافه ولتاژ موقت در مرحله اول وابسته به نوع زمین شدن سیستم تغذیه است ( نوع زمین شدن در هر دو سمت فشار متوسط و نیز فشار ضعیف که برقگیر حفاظتی در آن نصب می شود.) نکته مهم دیگر در این بحث خطای پارگی هادی خنثا است که موجب اضافه ولتاژهای فاز به خنثا برای مدت زمان طولانی میشود(حتی چند ساعت) و مقدار آنها ممکن است حتی به اندازه ولتاژ خطی نیز برسد.

در جدول ۱ بند 5.2.4.2 استاندارد 12-61643 IEC حداکثر اضافه ولتاژهای موقت در تاسیسات مشترکین ارائه شده است در ضمیمه استاندارد فوق الذکر و نیز استاندارد 44-4-60364 IEC توضیحات مبسوط در این خصوص ارائه گردیده است. بر اساس طبقه بندی استاندارد 11-61643 IEC مدت زمان اضافه ولتاژهای موقت به صورت زیر است : -برای TOV ناشی از خطا در سمت فشار متوسط ۲۰۰ میلی ثانیه -برای TOV ناشی از خطا در سمت فشار ضعیف ۵ ثانیه -برای TOV ناشی از خطای هادی خنثا ۱۲۰ دقیقه لازم به ذکر است SPD های نصب شده بین نول و PE در تاسیسات مشترکین در سیستم نیروی TT و IT و در بالادست RCD باید توانایی تحمل اضافه ولتاژهای موقت ناشی از خطا در سمت فشار متوسط را داشته باشند (مقادیر TOV برای مدت زمان ۲۰۰ میلی ثانیه) همچنین در سیستم نیروی TN و برای SPD نصب شده در تاسیسات مشترکین توانایی تحمل اضافه ولتاژهای موقت ناشی از خطا در سمت فشار ضعیف الزامی است (مقادیر TOV برای مدت زمان ۵ ثانیه). مع الوصف ذکر این نکته ضروری است که مهندس باید مناسب ترین SPD از این منظر را با توجه به مقایسه اضافه ولتاژهای موقت محتمل در سیستم و محل نصب SPD (مقدار TOV) با مقادیر اضافه ولتاژ موقت تست شده SPD (مقدار Ut) انتخاب کند.البته در بسیاری از برندها سازندگان در دیتا شیت سیستم نیروی مناسب برای نصب SPD را مشخص می کنند و لذا در اینصورت وظیفه مهندس ساده تر شده و نیازی به مقایسه مقادیر محتمل TOV سیستم با UI مربوط به SPD نمی باشد.

حفاظت از SPD

3-حفاظت از SPD

SPD ها باید با توجه به جریان اتصال کوتاه در برابر اضافه جریانها حفاظت شوند شکل (۴) تجهیز حفاظت اضافه جریان (OCPD) باید به گونه ای انتخاب شود که عبور جریان گذرا را تحمل کند در حد مشخصات SPD و بر اساس اعلام سازنده با توجه به آنکه مطابق استاندارد 41-4-60364 IEC حفاظت خطا در زمان خطای SPD باید همچنان موثر بماند لذا این مهم با نصب حفاظت اضافه جریان در سمت تغذیه SPD یا نصب RCD تأمین می گردد.

شکل ۴ -حفاظت اضافه جریان نصب شده در شاخه SPD

تجهيز حفاظت اضافه جریان پیشنهادی توسط سازنده عموما بزرگترین مقدار جریان ممکن برای عملکرد مناسب SPD است. اگرچه انتخاب حفاظت اضافه جریان کوچکتر به عنوان پشتیبان SPD حفاظت بهتری ارائه می دهد لیکن ریسک عملکرد نادرست آن را در برابر تخلیه جریانهای گذرا را افزایش میدهد. برای حفاظت از برقگیر حفاظتی در ورودی تاسیسات استفاده از کلید اتوماتیک کمتر از 63آمپر ممکن است ریسک عملکرد نابجا در زمان تخلیه جریان گذرا را افزایش دهد. در تابلوهای میانی و فرعی جهت حفاظت SPD های نوع ۲ عموما کلید 32آمپر قابل قبول خواهد بود. جهت حفاظت SPD ها فیوزهای نوع gL با gG پیشنهاد میشود و در کلیدهای اتوماتیک منحنی های C و D مد نظر است. نکته ۱ : برای انتخاب حفاظت اضافه جریان مناسب SPD لازم است به دستور العمل سازنده مراجعه شود لیکن در صورت عدم دسترسی به این مشخصات برای SPD نوع ۱ با جریان نامی 25KA در هر پل جریان نامی تجهیز حفاظتی می تواند فیوز gG یا بریکر نوع C و ۱۲۵ آمپر باشد (در واقع برای حفاظت SPD های نوع ۱ انتخاب فیوز gG با حداکثر جریان 315 آمپر را می توان مد نظر قرار داد).برای SPD نوع ۲ بر اساس مقدار Imax ، حفاظت اضافه جریان می تواند فیوز gG و حداکثر ۸۰ آمپر یا بریکر نوع C و حداکثر ۶۳ آمپر باشد. مجدداً تاکید می شود اولویت با مشخصات و دستور العمل سازنده SPD است.( در این خصوص و برای نمونه فیوز gG با جریان ۲۵ آمپر توانایی تحمل جریان گذرای 5KA با شکل موج 8/20μS را دارد ) نکته ۲: چنانچه SPD در سمت بار RCD نصب شود لازم است RCD حداقل توانایی جریان گذرای 3KA با شکل موج 8/20μS را داشته باشد (RCD نوع S این الزام را تامین می کند) ضمنا نصب SPD نوع ۱ در پایین دست RCD توصیه نمی شود ( اگرچه عموما نصب RCD نوع ۳ در پایین دست RCD بلا مانع است. )

ضروریات نصب SPD

3-4 ضروریات نصب SPD

١-٤-٣ اتصالات و هادیهای ارتباطی SPD ها

تمام اتصالات و ارتباطات بین خطوط مورد حفاظت توسط SPD (بين تجهيز حفاظت جریان تا SPD و همچنین از SPD تا شینه حفاظتی) باید تا جای ممکن کوتاه و مستقیم باشد و از ایجاد حلقه های غیر ضروری اجتناب گردد ( مجموع طول هادیها بین هادی برقدار تا هادی PE در شاخه نصب SPD) ترجیحاً طول کلی هادیهای ارتباطی از ۰٫۵ متر تجاوز نکند و نباید در هیچ حالتی بیش از ۱ متر باشد (طول مجموع یا a+b+c در شکل ۵)

شکل ۵- طول اتصالات SPD

چنانچه رعایت این الزام عملی نباشد میتوان از راهکارهای زیر استفاده نمود : -کاهش طول کلی با انتقال نقطه نصب SPD در تابلو با استفاده از شینه ارت میانی در نزدیکی SPD -انتخاب یک SPD با سطح حفاظت ولتاژ پایینتر (Up) -نصب SPD اضافی در نزدیکی تجهیز مورد حفاظت و هماهنگ با SPD بالا دست در تابلو -استفاده از اتصال V (لازمه آن قابل تحمل بودن جریان بار توسط ترمینالهای SPD است ) -زمانی که SPD در یک تابلوی فلزی نصب می شودمی توان هادی خروجی SPD را با یک اتصال با طول کم به بدنه فلزی تابلو وصل نمود.

3-4-2 فاصله SPD تا تجهیز مورد حفاظت

چنانچه فاصله بین SPD و تجهیز مورد حفاظت خیلی زیاد باشد نوسانات باعث میشود ولتاژ در پایانه تجهیز بزرگتر از Up شود. عموماً نوسانات برای فواصل کمتر از ۱۰ متر قابل چشم پوشی است و لیکن در فواصل بیشتر این نوسانات می تواند اضافه ولتاژ را حتی به Up2 نیز برساند. بر این اساس باید شرایط زیر را رعایت نمود :

-اگر طول مدار بین SPD و تجهیز کم و قابل صرف نظر باشد) نصب SPD در ترمینالهای تجهیز( آنگاه لازم است Up/f=Uwباشد.

-اگر طول مدار بین SPD و تجهیز کمتر از ۱۰ متر است( نصب SPD در تابلو فرعی یا SPD نوع پریزی) آنگاه لازم است Up/f=<0.8Uwرعایت شود.

-اگر طول مدار بین SPD و تجهیز بیش تر از ۱۰ متر باشد )نصب SPD در تابلو فرعی یا میانی باشد( شرط Up/f=<0.5Uwرعایت شود

ضمنا در مواردی که فاصله طولانی بین SPD و تجهیز مورد حفاظت وجود دارد میتوان در نزدیکی تجهیز ( در صورت امکان ) از یک SPD اضافی دیگر که تا جای ممکن نزدیک تجهیز باشد استفاده نمود.

٣-٤-٣ حفاظت آبشاری و SPD های هماهنگ شده

چنانچه سطح حفاظت ولتاژ مورد نیاز را نتوان توسط یک SPD تامین نمود لازم است مجموعه ای از SPD های هماهنگ شده (حفاظت آبشاری) بکار رود تا سطح حفاظت ولتاژ مورد نیاز تامین شود. هماهنگی بین SPD ها از دو بعد قابل بررسی است؛ هماهنگی انرژی و هماهنگی سطح حفاظت ولتاژ. بر این اساس اگر فاصله بین دو SPD کم باشد ممکن است SPD پایین دست دچار بیش تنش گردد ( مقدار انرژی که از طریق SPD پایین دست مستهلک می شود بیشتر از حداکثر توانایی انرژی آن باشد) لذا در صورتی که فاصله بین دو SPD کمتر از ۱۰ متر باشد احتمال بروز ناهماهنگی بسیار جدی است (علی الخصوص زمانی که دو SPD با تکنولوژی ساخت متفاوت باشند) و لذا لازم است مشخصات فنی سازنده SPD ها رجوع شود.

مطابق شکل ۶-۲ برای ایجاد هماهنگی بین دو SPD لازم است حداقل طول کابل بین آنها به اندازه ای باشد که شروط زیر تضمین شده باشد :

نکته ۱ : SPD های دو پورت ( برای مثال SPD پیشرفته نوع (2+1) در واقع ترکیبی از دو SPD است که بصورت هماهنگ با هم هستند. SPD اول توانایی تحمل انرژی بالایی دارد و جریان گذار را منحرف میکند در حالی که SPD دوم با توانایی تحمل انرژی کمتر بوده و محدود کننده اضافه ولتاژ گذرا است.

پایان عمر سرج ارستر

٤-٤- پایان عمر سرج ارستر SPD

سرج ارسترها در پایان عمر دو رفتار از خود نشان می دهند :

- اتصال کوتاه (مانند ورسیتورها)

- اتصال باز (مانند اسپارک گپ ها )

SPD های نوع اتصال کوتاه وقتی به پایان عمر برسند دچار اتصال کوتاه میشوند و SPD های اتصال باز در پایان عمر دچار اتصال باز میشوند. در پایان عمر SPD نوع اتصال کوتاه و با وقوع اتصال کوتاه SPD تخریب می گردد لذا نصب تجهیز حفاظت اضافه جریان در بالا دست ضروری است و همانطور که در بخش ۳-۳ عنوان شد لازم است با توجه به دستور العمل سازنده حفاظت مناسب لحاظ شود.

نکات تکمیلی

٥-٤-٣ نکات تکمیلی

۱- جهت حفاظت تجهیزات در برابر اضافه ولتاژهای گذرا لازم است ولتاژ ایمپالسی نامی تجهیز (Uw) در نظر گرفته شود. در مواردی که عملکرد مدارم و پیوسته تجهیز حیاتی باشد مانند تجهیزات حساس درمانی) سطح حفاظت ولتاژ Up) spd) را به شکلی انتخاب می نماییم که از ولتاژ ایمنی ایمپالسی تجهیز ( بر اساس استاندارد 5-4-61000 IEC کمتر باشد. ولتاژ ایمنی ایمپالسی تجهیز از ولتاژ ایمپالسی نامی تجهیز کمتر است و لذا جهت حفاظت این نوع تجهیزات ا با سطح حفاظت ولتاژ کمتر نیاز می باشد.

2-مقطع هادیهای ارتباطی SPD ها بر اساس توصیه سازنده تعیین میشود لیکن الزامات قطع جریان اتصال کوتاه در شاخه نصب SPD نیز باید مد نظر باشد. در اکثر مواقع مقطع پیشنهادی برای SPD نوع ۲ حداقل 6mm و برای SPD نوع ۱ حداقل 16mm است .

3-تمام SPD ها باید دارای قطع کننده چه داخلی چه خارجی یا هر دو باشند به جز SPD هایی که بین نول و PE نصب می شوند. برای SPD نصب شده بین نول و PE در هر دو سیستم TN و TT مقدار حد مجاز قطع جریان پیرو (In) باید برابر با بزرگتر از 100A باشد.

۴- در سیستم TT در صورتی که SPD بالا دست RCD قرار گرفته باشد لازم است از پیکربندی نوع ۲ (CT2) استفاده شود. در اینصورت با وقوع خطا در شاخه SPD باعث ایجاد اتصال کوتاه بین فاز و نول شده و حفاظت اضافه جریان در زمان مناسب عمل خواهد کرد.

5-جریان در بیش از ۹۹ از صاعقه ها کمتر از 200KA است. با توجه به الزامات استاندارد 62305 IEC می دانیم جریان ایمپالسی نامی SPD نوع ۱ نصب شده در ورودی تاسیسات ساختمان دارای سیستم حفاظت صاعقه نباید کمتر از 12.5KA در هر پل باشد ( ترجیحاً در نواحی پرخطر در هر پل 25KA انتخاب میشود) برای SPD نوع ۲ می توان از جدول راهنمای زیر استفاده نمود که بر اساس چگالی صاعقه در منطقه میباشد ( Ng با چگالی صاعقه : تعداد صاعقه در یک کیلومتر مربع در یک سال در منطقه ای که ساختمان در آن قرار دارد)

پیشنهاد دیگر جهت براورد In برای SPD نوع 2 استفاده از جدول زیر است.بر اساس این جدول و با محاسبه CLR (ارزیابی خطر ساده شده مطابق ضمیمه الف) یا Pspd (ارزیابی خطر کامل مطابق جلد دوم استاندارد IEC62305 ) ی توان جریان تخلیه نامی SPD نوع 2 را انتخاب نمود.